- Dojo, Aikido’nun kurucusunun öğretilerinin sürdürüldüğü yerdir. Dojo içerisinde bu öğretilere uygun şekilde hareket etmek her öğrencinin sorumluluğudur.
- Dojo içerisinde uyum ve saygıdan oluşan yapıcı bir ortam yaratmak için iş birliği içinde çalışmak her öğrencinin sorumluluğudur.
- Fiziksel temizlik kadar arınmış akıl ve ruh da bir o kadar önemlidir. Bu bağlamda, dojonun temizlenmesine katılmak, kendi aklını ve kalbini temizlemek her öğrencinin sorumluluğudur.
- Dojo, baş eğitmenin izni olmaksızın, önceden planlanmış eğitim saatleri dışında herhangi bir amaçla kullanılamaz.
- Teknik satın alınamaz. Aylık üyelik aidatları, size sağlanan mekan ve eğitim için minnettarlık göstermenin bir yoludur. Aidatlarını zamanında ödemek her öğrencinin sorumluluğudur.
- Kurucuya, eğitmeninize, size aktarılan öğretilere, dojoya, eğitim araçlarına ve birbirinize saygı gösterin.
- Sınıf öğretmeninin eğitimi yönlendirmesine saygı gösterin. Talimatlarını ve önerilerini içtenlikle alın ve en iyi şekilde uygulamaya çalışın. Tatamide tartışmaya yer yoktur.
- Aikido tekniğini başka bir kişiye zarar vermek için kullanmamak, her öğrencinin kendi ahlaki sorumluluğu ya da egosunu göstermenin bir yoludur. Aikido, bireyin karakter gelişimiyle daha iyi bir toplum geliştirmek için bir araçtır.
- Tatami üzerinde herhangi bir ego çatışması olamaz. Aikido, sokak dövüşü değildir. Tatami üzerinde çalışmanızın asıl amacı, agresif tepkilerinizi eğitmek, kendinizi bundan arındırmak ve sosyal sorumluluğunuzu keşfetmek suretiyle samurayların ruhunu somutlaştırmaktır.
- Tatami üzerinde herhangi bir rekabet olamaz. Aikido’nun amacı, bir düşmanla savaşmak ve yenmek değil, saldırgan içgüdülerinizle savaşmak ve yenmektir.
- Aikido’nun gücü, kas gücünde değil; esneklik, zamanlama, kontrol ve tevazudadır. Sınırlarınızın farkında olun.
- Herkesin farklı fiziksel yetenekleri ve çalışma nedenleri vardır. Bunlara saygı gösterin. Gerçek Aiki, değişen bir duruma en uygun tekniğin, doğru ve esnek bir şekilde uygulanmasıdır. Eğitim partnerinize veya kendinize zarar vermemek sizin sorumluluğunuzdur.
- Dojo içerisinde herhangi bir güç mücadelesi olamaz. Dojo üyeliği bir aile üyeliğidir ve Aikido’nun sırrı “Uyum”dur.
- Aikido, ruhun eğitimi ve arındırılmasıdır. Aikidodaki ritüeller, dini bir performans değil, Aikido’ya, onun kurucusuna ve çalışmaya gösterilen saygının ifadesidir.
- Her aikido çalışmasında açılış ve kapanış töreni vardır. Aikido çalışmasının açılışında eğitmen ve öğrenciler birlikte önce shomen’e selam verir, daha sonra birbirilerine selam verirler. Çalışmaya başlarken “Onegai shimasu” denir. Tercüme edildiğinde öğrencinin söylediği “Lütfen bana talimat ver” anlamına gelen bir taleptir. Eğitmen tarafından söylendiği zaman “Lütfen, senden bekleneni yap” ya da “Lütfen talimatımı al” anlamına gelir.
- Çalışmayı sonlandırırken de açılışta olduğu gibi eğitmen ve öğrenciler birlikte önce shomen’e selam verir, daha sonra birbirilerine selam verirler. Son selamda “Domo arigato gozaimashita” denir. Bu ifade “Bana gösterdiğin şeyler için sana saygı ve şükran duyuyorum.” anlamına gelir. Teşekkür etmenin en saygılı yoludur.
- Dojonun eğitim alanına girip çıkarken ayakta selam verin.
- Tatamiye çıkarken ve tatamiden inerken dojonun merkezine doğru selam verin.
- Eğitim araçlarınıza saygı gösterin. Aikido kıyafetiniz her zaman temiz ve sağlam, silahlar ise iyi durumda ve kullanılmadıkları zaman olmaları gereken yerde olmalıdırlar.
- Derse başlamadan hemen önce vücudunuzu ısıtın ve günün sorunlarından kurtulmak, çalışmaya hazır hale gelmek için sessizce seiza pozisyonunda meditasyona oturun.
- Dersin açılışına zamanında katılmak önemlidir. Eğer kaçınılmaz bir şekilde açılışa geç kalırsanız, öğretmen sizin sınıfa katılmanız için iznini işaret edinceye kadar tataminin yanında seiza pozisyonunda oturarak bekleyin. Tatamiye geçerken sessizce yerde selam verin.
- Tataminin üzerinde oturmanın ideal yolu, seiza (resmi oturuş) pozisyonudur. Eğer diz sakatlığınız varsa, bağdaş pozisyonunda da oturabilirsiniz. Ancak başka hiç bir tür oturuş şekli (bacaklar uzun bir şekilde, tek veya çift ele dayanarak vb) uygun değildir. Ayrıca ayakta veya otururken asla duvarlara yaslanmayın.
- Yaralanma ya da hastalık olması dışında, tatamiyi ders sırasında terk etmeyin.
- Eğitmen teknik gösterirken seiza pozisyonunda sessizce ve dikkatli bir şekilde izleyin. Teknik gösterimi tamamlanınca, eğitmeninize selam verin, ardından hemen çalışacağınız kişiye selam verin ve vakit kaybetmeden çalışmaya başlayın.
- Eğitmeniniz bir teknik çalışmasının sonunu işaret ettiğinde hemen durun, eşinize selam verin ve diğer öğrencilerle birlikte hızlıca çizgide sıraya geçin.
- Tataminin üzerinde asla boş durmayın. Ya pratik yapıyor olmanız ya da gerekirse seizada sıranızı bekliyor olmanız gerekir.
- Eğitmene teknik hakkında bir soru sormanız gerekiyorsa, yanına gidin ve saygıyla selam verin (ayakta selam). Asla eğitmeni kendinize çağırmayın.
- Eğitmen size özel olarak bir açıklama/aktarım yapıyorsa, seizada oturun ve dikkatle dinleyin. Eğitmen bitirdiğinde selam verip devam edebilirsiniz. Eğitmen bir başkasında açıklama/aktarım yapıyorsa, çalışmanızı kesip seizada eğitmeni dinleyebilirsiniz. Daha sonra aynı şekilde selam verip devam edin.
- Daha tecrübeli olanlara saygı gösterin. Teknik hakkında asla tartışmayın. Daha az deneyimli olanlara saygı gösterin. Fikirlerinizi başkalarına empoze etmeye çalışmayın.
- Eğer beraber çalıştığınız kişi o anda çalışmakta olduğunuz tekniği anlamıyorsa veya hatalı yapıyorsa siz doğrusunu yaparak ona yol gösterin. Ancak, yetkiniz olmadığı sürece, asla hatalarını düzeltmeyin ve ona talimat vermeye çalışmayın.
- Tatamide minimum miktarda konuşmaya dikkat edin. Aikido tecrübedir.
- El ve ayak tırnakları kısa, ayaklar temiz olmalıdır. Tataminin üzerinde ayakkabı veya sandalet kesinlikle yasaktır.
- Çalışma esnasında, tataminin üzerinde veya dışında yemek yemek, içmek, sigara içmek veya sakız çiğnemek yasaktır.
- Çalışma esnasında alyans ve piercing dahil hiçbir takı takılmamalıdır.
- Üzerinizde aikido kıyafetiniz olduğu halde alkollü içki içmeyin.
Dersi İzlemeye Gelenlerin Uyması Gereken Kurallar
Aikido dersleri izleyiciye açıktır. Ancak aşağıdaki kurallara uyulmalıdır.
- Saygılı bir şekilde oturun. Asla ayaklarınızı bir şeyin üzerine uzatarak, yayılarak oturmayın.
- Ders devam ederken minderdeki hiç kimse ile konuşmayın.
- Sensei herhangi birşey gösterirken, anlatırken ya da açılış ve kapanış törenleri sırasında konuşmayın ve etrafta yürümeyin.